Veiligheid
V: Is het belangrijk om inbraakwerende kozijnen te gebruiken?

A: Jazeker, want het aantal inbraken neemt jaarlijks toe. Steeds vaker worden mensen in hun eigen woning beroofd en dit gebeurt in toenemende mate op een gewelddadige manier. Rotterdam spant daarbij de kroon: hier is het aantal gewelddadige overvallen in eigen huis ten opzichte van 1999 verdubbeld. Ook in andere grote steden worden steeds meer overvallen op woningen gepleegd.

Bron: Vereniging Eigen Huis, 6-11-'00.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Condensvorming
V: Klopt het dat er condens op HR-glas kan verschijnen?

A: Dat kan alleen gebeuren onder bepaalde omstandigheden. Bij Hoog Rendement beglazing, kan het gebeuren dat zich op het buitenblad condens vormt. Dit verschijnsel kan tot klachten leiden, maar is volkomen normaal en heeft niets te maken met de kwaliteit van de betreffende ruit. Goede voorlichting hierover is op zijn plaats.
Het verschijnsel van condensatie doet zich veelal voor op enkel glas aan de vertrekzijde (= binnen, warme zijde) van de beglazing. Naast de isolerende functie van dubbele beglazing wordt het voorkomen van condensatie aan de binnenkant gezien als een van de voordelen van het plaatsen van dubbel glas. Bij HR-glas kan echter ook condensatie optreden, maar in tegenstelling tot enkel glas, dan alleen aan de buitenzijde van de beglazing.

Condensatie op drie posities;
Anders dan op enkele beglazing, waar condensatie meestal aan de binnenzijde van gebouwen betreft, kan condens zich bij isolatieglas op drie verschillende posities bevinden:

1. Aan de buitenzijde van uw woning
Condensatie op HR-glas komt door het geringe warmteverlies. Gezien de hoge isolatiewaarde van HR-glas wordt de temperatuur van het buitenblad nauwelijks beinvloed door de verwarmde huiskamer. Er is dus sprake van weinig warmteverlies door de beglazing. Als er nu een temperatuurstijging van de buitenlucht plaatsvindt en er is tevens sprake van een hoge luchtvochtigheid, dan slaat de waterdamp van de buitenlucht op het glas.
Condensatie treedt voornamelijk 's ochtends vroeg op, met name in de lente en de herfst en verdwijnt vanzelf als de desbetreffende beglazing weer op omgevingstemperatuur komt. Het vormt in feite een bewijs van het goed functioneren van de extra-isolerende beglazing.

2. Condensatie tussen de beide glasbladen
Het optreden van de condensatie tussen de glasbladen duidt er op, dat de dubbelglas-eenheid lek is. Over het algemeen treedt er een vermindering van het doorzicht op en ontstaat er op den duur een onafwisbare grauwwaas op de ruit. De enige oplossing is het vervangen van de betreffende ruit. Wanneer deze verschijnselen zich voordoen binnen tien jaar na de productiedatum van de desbetreffende dubbelglaseenheid heeft garantie. De productiedatum staat op de afstandhouder tussen de glasbladen.

3. Condensatie aan de binnenzijde van uw woning
Wanneer er condensatie aan de binnenzijde van isolatieglas optreedt, heeft dit niets te maken met de kwaliteit van de ruit. Het zijn de omstandigheden binnen die ertoe leiden dat de ruit beslaat. Enkele voorbeelden voor het ontstaan van waterdamp zijn:

- een aquarium in huis
- te weinig ventilatie!
- de mens, die in een rusttoestand circa een liter water per etmaal verdampt
- het koken van maaltijden
- het drogen van de was

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Objectieve meningen over kunststof kozijnen
V: Wat is de mening van onafhankelijke instellingen?

A: Onder andere de 'Woonconsument' is zeer positief. Kunststof is niet meer uit ons leven weg te denken. Dit zien we ook terug in de kunststof kozijnen. De laatste twintig jaar is er veel veranderd. Veel mensen denken bij een kunststof kozijn nog aan die forse, grote kozijnen die maar in een aantal kleuren leverbaar zijn. Dit is zeker het niet het geval meer. Tegenwoordig zijn de kozijnen in vele maten verkrijgbaar en de kleurkeuze is uitgebreider geworden.
U kunt kiezen uit diverse profielen en u heeft bij keuze uit verschillende kleuren. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van uw voorkeur.

Onderhoud
Kunststof kozijnen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Reinigen met een niet schurend schoonmaakmiddel is voldoende. U kunt bijvoorbeeld tijdens het wassen van de ramen gelijk de kozijnen meenemen. Kunststof kozijnen van H.B.O. zijn zelf reinigend.

Bron: De woonconsument januari 2001

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ventilatie
V: Hoe belangrijk is ventilatie bij nieuwe kozijnen?

A: Een goed binnenklimaat is van groot belang; In één op de drie woningen is het binnenklimaat ongezond voor de bewoners. Dat komt doordat er wel goed is geïsoleerd, maar niet voldoende wordt geventileerd. De lucht in uw woning wordt continu vervuild. Dit komt door stof, kookvocht, sigarettenrook luchtjes, haren van huisdieren enz. Deze vervuiling moet uw woning ook weer verlaten. Als dat niet gebeurt, dan ontstaat er een ziekmakende atmosfeer in huis.
Voordat we onze woningen dichtstopten met tochtprofielen en isolatiemateriaal was er een natuurlijke vorm van ventilatie. De kieren en gaten zorgden voor een constante aanvoer van frisse lucht in huis.
Ventileren is een belangrijk wapen tegen vocht. Door voldoende ventilatie wordt de vochtige binnenlucht vervangen door drogere buitenlucht. Maar ook goed stoken is belangrijk, zodat het vocht in de lucht geen kans krijgt om neer te slaan op de muren en meubels. Zet de thermostaat in het stookseizoen daarom nooit lager dan 16 à 17 graden. Nu de natuurlijke ventilatie via kieren en gaten is verdwenen, moeten we dus op een meer gereguleerde manier de lucht in het huis verversen. Dit kan door middel van klepraampjes, ramen in de kierstand, roosters in ramen en deuren. Waait het te hard, of is het te koud buiten dan kunt u ook de kamerdeur op een kier zetten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Subsidie regeling op HR-glas
V: Klopt het dat er geen subsidie meer te krijgen is op HR- glazen?

A: Ja, subsidie regeling is door ministerie van VROM afgeschaft op 16 oktober 2003 vanwege de bezuinigingen. Daarvoor kon je op HR++ glas met 1.1 Kw een subsidie aanvragen. Het bedrag was 20,- Euro per vierkante meter glas.